PSD a introdus pensii speciale. Ad Astra dorește granturi speciale.

Am reacționat pe Fabebook atunci când Asociația Ad Astra a venit pentru prima oară cu ideea de a acorda granturi de cercetare extravagante doar pentru cercetători din diaspora. Acel document a dispărut și ulterior, în data de 16 noiembrie, Asociația Ad Astra a lansat documentul strategic “Lansarea programului competițional de Repatriere a Cercetătorilor din Diaspora.” Surse din Ad Astra îmi spun că acest proiect a fost apreciat la nivel de minister și că există discuții cu Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) din care fac parte câțiva și nu puțini foști membri Ad Astra. Pe cei din CNCS nu îi bănuiesc de rele intenții, doar că de dragul unei dezvăluiri complete e nevoie să precizăm asta. Cică se pune problema introducerii acestui proiect în PNCDI IV. Măcar atâta să ceară în schimb și asociația după ce s-a abținut tot anul de la absolut orice critică vizavi de ce s-a întamplat anul acesta în cercetarea românească, nu-i așa? Lipsa criticilor asociației va fi detaliată în curând într-o analiză a anului 2020 în cercetarea românească. Doar ca acest “măcar atât” nu-i deloc puțin. 

Înainte de a ajunge la analiza propriu zisă este nevoie să spun că am fost membru Ad Astra până în prima jumătate a anului, când am realizat că deciziile recente luate prin votul majorității membrilor asociației sunt incompatibile cu crezurile mele și am decis să îmi dau demisia. Totuși, voi încerca să analizez câteva aspecte concrete și să mă păstrez cât se poate de obiectiv. Acum că am declarat și posibilele bias-uri sau conflicte de interese, pe care fiecare le interpretează cum dorește, să trecem la treabă.

În primul rând cred că trebuie să analizam bugetul propus. Asociația propune atragerea a unui număr de 25-50 de cercetători anual și un buget anual pentru întreaga competiție in jurul sumei de 30-60 milioane €. Știți cât este întregul buget alocat cercetării din România pentru anul 2020? Aproximativ 300 milioane €. Știți pentru ce se folosesc banii ăștia? Ca ordin de marime, cam 10.000 de cercetători și toate cheltuielile aferente instalațiilor pe care le folosesc, materiale, curent, întreținerea clădirilor institutelor, personal auxiliar, etc. Ei, Ad Astra propune ca echivalentul a 10-20% din banii pentru toata cercetarea românească să se ducă la 25-50 de cercetători care să se reîntoarcă în țară. Pe cai mari. Poate suma asta era normală dacă reprezenta 1-2% din întregul buget al cercetării, dar nu ce propun ei. E nevoie să punem lucrurile și în context. Vă rog, dacă găsiți, să îmi arătați un singur comunicat Ad Astra de anul acesta în care își exprimă vreun fel de nemulțumire față de bugetul cercetării din 2020, că-i cam la fel de mare (mic de fapt) ca cel de anul trecut. Nu le găsiți? Nici eu. Eh, nu e bine să deranjezi secretarii de stat dacă vrei ceva de la ei. 

Să evaluăm sumele pe proiecte pe diferite paliere. Pentru a simplifica lucrurile și a avea un termen clar de referință mă voi raporta la bugetele anuale și durată. Asta pentru că celelalte competiții din România au durata de 2-3 ani și altfel o comparație este dificilă. Să începem de la cei tineri: 

 • Entry Level: 3 ani < experiență în afară < 6 ani dupa PhD, minimum 3 articole (cel puțin un articol original) ca autor principal/corespondent în zona roșie. Buget: 750 K €/5 ani, adică 150 K €/an. 
  • În primul rând: sunt și articole care nu sunt originale? Să lăsăm, însă, chestiile ușoare.
  • Cercetătorii care aplică pentru Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) pot cere un buget de 80 K €/an pentru 3 ani. Să ne ințelegem: un cercetător avansat din România poate aplica pentru proiecte de pana la 80 K €/an, în timp ce Ad Astra vrea să dea unui tânar cu mai puțin de 6 ani de la terminarea doctoratului 150 K €/an pentru 5 ani, doar pentru că acesta vine din afară. În același timp cercetători cu aceeași vechime din Romania pot aplica pentru proiecte Post Doctorale (PD) de maxim 25 K €/an pt 2 ani. 
 • Experienced Researcher: 5 ani < experiență în afară < 10 ani de la PhD, minim 5 articole ca autor principal (sau autor corespondent) în zona roșie. Buget: 1.000 K €/5 ani sau 200 K €/an. 
  • Comparăm aici cu cei 80 K €/an de la PCE sau cu cei 45 K €/an pentru care pot aplica corespondenții lor din Romania în proiectele de Tinere Echipe (TE).
 • Senior Researcher: 10 ani < experiență în afară, ΣSRIart cu (SRI≥2) >10. Buget: 1.500 K €/5 ani sau 300 K €/an. 
  • Facem comparație cu cei 80 K €/an de la PCE, că acesta este echivalentul din România al experienței. 
 • Senior Excellence Researcher: în acest caz le urez colegilor din Ad Astra vise placute, vizavi de reîntoarcerea acestor cercetatori. 😉 

Mai trebuie menționat că în acest timp cercetătorii din România aplică la competiții care apar o dată la aproximativ 4 ani. 

Să recapitulăm: Ad Astra propune să dăm 10-20% din bugetul din care trebuie să se descurce un număr de ordinul a 10 K cercetători la care se adauga personalul auxiliar, unitilități, etc. unui număr de 25-50 de cercetători aduși din străinătate. Asta în contextul în care Ad Astra nu a scos niciun cuvințel, din era Hurduc cel puțin, vizavi de bugetul infim al cercetării. De fapt, acum nu deranjază în absolut nicio privință.

Menționez, în trecere, că doctoratul în străinătate nu este neapărat sinonim cu performanța ulterioară în cercetare. Cunosc cercetatori care după doctorat și uneori un postdoc nu au mai produs nimic. Presupunem că după doctorat sau primele postdocuri nu se înghesuie cercetătorii mai buni să se întoarcă, sperând încă la poziții permanente în afară. Deci competiție mică și noi dăm o gramadă de bani unor cercetători posibil din plutoanele doi și trei care iarăși foarte posibil să nu producă pe măsură. 

În plus propunerea Ad Astra creează o discriminare extrem de puternică a tuturor cercetătorilor performanți care sunt deja în România, atația câți sunt ei. Apropos, și dintre cercetătorii care lucrează în România unii au fost plecați în străinătate și s-au întors. Este foarte dezamăgitor să vezi un ONG cu pretențiile Ad Astra cu astfel de propuneri discriminatorii. Să vă dau un exemplu, iar unde l-am gasit pe acesta mai găsim înca 25-50 în toate domeniile (asta e numarul celor pe care vrea Ad Astra să ii discrimineze pozitiv anual). Cătălin Pascu Moca, unul dintre cei mai performanți cercetători români în fizica materiei condensate are anul acesta, pe lângă alte articole de zona roșie, trei Physical Review Letters cu unul autor corespondent și un Nature Communications. Ei bine, Cătălin poate aplica doar la proiecte PCE de 80 K €/an pentru 3 ani, în timp ce toti cei veniți din afară care abia au terminat doctoratul, ar putea aplica la proiecte cu niște sume exorbitante în comparație cu aceasta. Repet, este extrem de dezamăgitor să vezi propuneri atât de discriminatorii din partea unui ONG pe care lumea cercetării din România l-a respectat foarte mult.

Deci, ce propune Ad Astra? O bulă cu mulți bani în care să se angajeze cercetători aduși din străinătate. Prezența în bulă poate fi prelungită pentru încă 5 ani, iar salariile cercetătorilor, alea care vor fi din aceste sume mari, luate ulterior direct de la MEC prin contract cu instituția gazdă. But wait, there’s more! Desigur că acești domni de vază, dintre care unii vă spuneam că nu au mai mult de 6 ani de la terminarea doctoratului, vor da “Skip” și la procesul de abilitare și vor deveni direct conducatori de doctorat. Parca am fi la teleshopping din banii bugetului cercetării. 

În opinia mea, propunerea asta denota pierderea oricarui contact cu realitatea și decredibilizează în totalitate asociația, luând în considerare că astfel de propuneri trec doar cu majoritatea voturilor exprimate. În încheiere mă întreb și cred ca ar trebui să vă întrebați și voi: oare câți cercetători din Ad Astra care lucrează în diaspora și nu au obținut până în momentul prezent poziții permanente sau le-au obținut în locuri mai puțin tentante sunt în situația de a putea aplica pentru astfel de granturi? Poate aici e cheia! 

P.S. În articolul precedent de blog, la al treilea punct discutat, am spus deja care ar fi o soluție corectă și nediscriminatorie. Competiții ca cele de acum (PCE, TE, PD), deschise oricui, câte o competiție în fiecare an și cu bugete suficient de mari (ale competițiilor și ale proiectelor în sine) încat să fie tentante și pentru cercetătorii din afara țării, care ar putea primi un mic bonus la suma totală datorită relocării. În aceste condiții cercetătorii români care activează în străinătate și care au CV-uri mai bune decât ale celor din țară evident că vor avea și șanse mai mari de a câștiga.

P.P.S. Cercetatorilor performanți din diaspora care citesc acest articol le spun ca imi doresc să revină în țară, dar in conditii echitabile față de colegii lor la fel de performanți care lucrează deja aici.

8 Replies to “PSD a introdus pensii speciale. Ad Astra dorește granturi speciale.”

 • Octavian, in 2018, pe cand erai in Consiliul Director al Ad Astra, ai fost de acord cu lansarea programului TTR, destinat cercetatorilor din diaspora, unde bugetul propus era de 1,5 mil euro pentru un grant echivalent PCE-urilor de atunci (care erau bugetate cu 850.000 lei) – link mai jos. Ma intreb ce te-a facut sa te razgandesti intre timp, iar acum sa fi impotriva ideii unor granturi destinate atragerii de resursa umana inalt calificata din afara tarii?

  https://ad-astra.ro/2018/08/22/propunerile-ad-astra-pentru-noua-lege-a-cercetarii/

  • Cu copy-> paste de pe ce ti-am raspuns pe FB. Si pentru ca acolo am scris fara diacritice, la fel si aici. 🙂

   Mihai, faptul ca eram in CD nu inseamna ca am fost de acord cu tot ce era in propuneri. Nu mai stiu cum am votat (cu toate ca probabil am votat “Da” pentru intreaga propunere) si oricum votul a fost pe tot documentul. Sunt total de acord cu atragerea cercetatorilor din diaspora, dar intr-un mod rezonabil.
   Poate ca am gresit, dar doar cine nu face nu greseste. Poate mi-am imaginat detaliile implementarii foarte diferite de propunerea cu care a venit acum Ad Astra. Iti reamintesc ca acolo vorbeam de o lege a cercetarii care nu ar fi presupus sumele de care beneficiem acum. Pe mine ma revolta doar planul din acest comunicat. Asa cum este mi se pare aberant.
   – Nici atunci nu as fi spus: 10-20% din banii intregii cercetari sa mearga la 0.25% din cercetatorii (ati calculat detaliul asta?), adica la 25-50 de oameni. Mi se pare grav ca Ad Astra lanseaza niste sume totale total separate de realitatea noastra. Trebuiau facute calcule intr-un context.
   – Planurile pe diferite niveluri iarasi nu au fost specificate in trecut. Nu as fi fost de acord nici in ruptul capului cu criteriile alea. Serios, voua vi se pare competitie de excelenta care sa porneasca de la criteriile alea? 3 articole in zona rosie dintre care 1 ca prim autor pentru un om caruia sa ii incredintezi atatia bani? Aia-i contributie decenta pentru orice om care a facut un doctorat in afara, dar acela inca nu merita sa ia de 6 ori mai mult decat un aplicant similar la PD care lucreaza in Romania sau de 2 ori mai mult decat un cercetator de peste 40 de ani care aplica la PCE. Chiar nu s-a gandit nimeni la detaliile astea?
   – Apoi, generalizarea asta cu toti veniti din strainatate sa sunteze abilitarea… Daca ziceati si voi ca cei care au condus doctorate in afara sau cei de la categoria SR in sus sa sunteze era rezonabil. Dar un tanar care are mai putin de 6 ani de la doctorat deja sa aiba automat abilitarea… iarasi e o mare diferenta.
   Ma mir, sincer, cum au votat fostii colegi niste criterii atat de prost facute.
   Poate nu am realizat atunci discriminarea fata de cei din Romania, insa cautand publicatiile unor oameni vad ca aplicat la propunerea Ad Astra aceasta e grava. Un mod de a o evita este sa faci niste competitii “stelare” pe langa cele prezente sau sa le inlocuiesti pe cele prezente cu altele si sa lasi pt toti care se califica sa aplice. Si da, fa-le tentante pentru multi straini.

   • Îți reamintesc ce ai spus prin votarea acelui comunicat: „Bugetul anual al TTR va fi de 300 milioane lei.” Raportat la bugetul din 2018 al MCI, suma reprezenta 18%. Repet deci întrebarea de mai sus: Ce s-a schimbat de atunci până acum, când ești destul de virulent împotriva unui program similar?
    Pentru context însă, de menționat că atât propunerea de atunci cât și cea de acum viza ținte de buget mult mai mari din PIB. Deci raportarea bugetului cerut pentru un asemenea program la bugetul efectiv alocat acum cercetării mi se pare eronată. Este foarte probabil ca viitorul Parlament și Guvern să fie compuse din partide care și-au asumat recent procentul de 1% din PIB pentru cercetare (adică 10 mil lei anual).
    A nu se interpreta ce spun mai sus ca fiind de acord cu proiectul propus recent de Ad Astra. Așa cum spui și tu, sistemul de vot din asociație nu era cel mai bun (a fost recent schimbat, apropo). Dar încerc să-ți înțeleg nemulțumirea. În același timp cred cu tărie într-un proiect TTR ca cel propus în 2018 (care diferă sensibil de cel prezent).

    • Mihai, am fost ignorant si intre timp probabil ca m-am trezit. Am mai spus o data, cine nu face nu greseste.
     In primul rand totul facea parte dintr-un document mult mai mare si detaliile mi-au scapat. My bad!
     Ma refer, in special la procentul din buget. Mi-a scapat cat de mult reprezinta acei bani. Vizavi de criterii, vad ca scriam ca sa fie de trei ori mai mari, dar nu mai tin minte care erau criteriile la acel moment. Oricum, cu cele din documentul actual nu sunt deloc de acord.
     Na, nici problema discriminarii nasoale nu am realizat-o, deci si in privinta asta am fost ignorant. Asta cum o rezolvati? Nu va deranjeaza? De ce nu ar putea aplica un cercetator excelent din Romania in acelasi loc cu unul din afara? Sau asiguri celui din Romania oportunitati cel putin la fel de bune? Am dat exemplul din articol. Cum faceti sa nu discriminati un om cu multe articole in Nature, Science, etc. fata de cei cu rezultate mai slabe de atat, dar care vin din afara? Si nu ma refer la articole de colaborare cu multi autori, ci la articole pentru care e clar ca a pus osul la treaba. Cum ii explicati ca el are voie la PCE si unul de nivel de PD are voie la sume de 3 ori mai mari?
     Apropos, arata-mi si mie unde a zis Ad Astra ceva de procentul din PIB in acel comunicat.

 • Și ce dacă ăștia din această asociație au propus acest tip de granturi? Până la urmă toți v-ați întors de undeva din afară și v-ați găsit locuri de muncă călduțe!

  • Nu ne-am întors în condiții atât de speciale. Până nu demult exista un bonus pentru cei care se întorceau din afară de circa 20% față de valoarea proiectului pentru cei care erau deja în instituții din țară. E un bonus rezonabil pentru că de multe ori ai nevoie de mai mulți bani la început. Acel 20% in plus nu se ducea la salarii și maximele salariale erau aceleași. Era un bonus la suma totală a proiectului. Ce e important este că proiectele erau de același ordin de mărime, deci știam ce ne așteaptă. Propunerea Ad Astra este pentru sume cu un ordin de mărime mai mari.
   Cât despre cât de calduțe sunt locurile astea pe care le-am găsit, este ceva relativ. Pentru unii or fi călduțe. Pentru alții nu e chiar așa.

   • Pe mine mă roade rău tare câți bani se aruncă în cercetare! Sunt un pârlit de neica nimenicare care mă învârt în lumea asta a voastră de câțiva ani și văd câtă risipă există în toate institutele, investiții în aparate care mai de care sofisticate și care stau degeaba, reactivi care expiră, aceeași reactivi care se tot cumpără la fiecare etapă de proiect pentru a nu restitui banii rămași necheltuiti. De fapt nu ne amăgim? Nu sunt tot banii noștri? Nu sunt tot din taxele noastre?

    • Și pe mine mă roade sau doare acest lucru. De aceea am început să scriu pe acest blog. Și înainte am scris pe Doi Mici și un Anc. Nu doar ce scriați, dar nu există evaluări ex-post a proiectelor pentru a vedea dacă banii aceia sunt investiți bine, dacă au adus ceva rezultate. Cea mai des întâlnit rezultat în paginile web ale multor proiecte este Error 404. Știu, e trist. De aceea e nevoie de o reformă puternică sau radicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *