
Nu am mai scris de mult timp pe blog dintr-o oarecare lehamite după ce am văzut că nu doar (mai toată) presa, dar și ONG-uri din cercetare sau Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării au pus toate proverbiala batistă pe țambal. Mi se pare că toată lumea se preface că dorește schimbarea, dar realitatea e mai degrabă ca în O scrisoare pierdută a lui I.L. Caragiale:
„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”
Revenind la subiectul care m-a motivat să scriu acest articol: ar trebui să fie publice veniturile din cercetare sau nu? Contextul este următorul: dl Claudiu Năsui a postat pe Facebook o pagină în care dezvăluie veniturile încasate de directorului INCDS Marin Drăcea. Respectivul document poate fi consultat și aici.
Se menționează în respectiva postare faptul că INCDS Marin Drăcea refuză să comunice plățile pe care le-a făcut directorului său în ultimii ani, insistând că, atenție, nu sunt „informații de interes public”. Pe lângă acest articol au mai fost în trecut și alte cazuri în care s-a pus problema dacă persoanele care încasează bani din proiecte de cercetare ar trebui să își facă publice declarațiile de averi și interese.
Ei, acesta este un subiect foarte sensibil pentru o parte dintre cercetătorii patriei, mai ales pentru unii bine plasați în sistem sau în institutele de cercetare și conectați trainic la sursele de finanțare. Mulți dintre aceștia încasează venituri imense din diferite surse și nu doresc să fie făcute publice salariile lor. De ce? Păi nu ar fi bine pentru ei să se vadă public discrepanțele imense între salariile lor și ale restului cercetătorilor cu salarii mult mai mici. Unii dintre ei se mai și plâng pe Contributors când au ocazia despre cât de rău merge treaba în cercetarea românească și cât de vitregă este soarta cercetătorilor, dar niciunul nu își pune problema că chiar dânșii reprezintă o parte din problemă. Bineînțeles, ei merită tot ce primesc. Că vorba aia “creatori de scoală, deschizători de drumuri, personalități marcante cu peste 100 de articole publicate în reviste atât din țară cât și din străinătate”. Ca exemplu pentru ce scriam mai sus, conform documentului publicat de dl Năsui, în luna octombrie 2020 directorul general al INCDS Marin Drăcea, a încasat 257.607 lei net (la un venit brut de 436.802 lei). Adică în jur de 50.000 Euro net.
Deci, cum e cu veniturile încasate din cercetare, mai ales din proiecte de cercetare naționale sau internaționale? Pai treaba-i destul de simplă, clară și a fost repetată de către Agenția Națională de Integritate (ANI) de cel puțin trei ori în trei contexte diferite.
Din câte înțeleg, acest lucru a fost făcut cunoscut și conducerilor Institutelor Naționale de Cercetare Dezvoltare (INCD) pentru că în urmă cu vreo două luni au primit câte un email cu cel mai recent răspuns obținut de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării de la ANI pe subiect. Probabil că și în 2019, în perioada Hurduc, cei care se aflau la conducere de atunci au primit câte un email similar. Dacă îmi poate trimte cineva o captură de ecran cu acel email (sau mesajul în cauză), efortul va fi apreciat. Desigur că voi păstra confidențialitatea emisarului.
Ei bine, cel puțin ultimul email, mai ales conținutul acestuia, este ascuns cu sfințenie de aproape toți cei care l-au primit. Cu toate că spun aproape toți, pentru a nu fi nedrept cu cineva, nu știu pe unul care să fi reacționat la primirea mesajului din partea ministerului și să facă demersurile necesare pentru respectarea legii. Până acum cercetători din trei institute mi-au confirmat că au auzit de acest mesaj pe căi neoficiale.
Ce spune ANI:
“Persoanele implicate în administrarea sau implementarea programelor ori a proiectelor finanţate din fonduri externe sau din fonduri bugetare, din cadrul institutelor, centrelor sau staţiunilor de cercetare-dezvoltare organizate ca instituţii publice conform dispozițiilor O.G.nr.57/2002, cu modificările și completările ulterioare, au obligația declarării averii și a intereselor. Institutele de cercetare sunt instituții publice, în înțelesul legii.”. Acest fragment, cu ghilimelele de rigoare (aviz amatorilor), este luat cu copy/paste din secțiunea întrebări și răspunsuri de pe pagina integritate.eu.

Punctul de vedere oferit de ANI de două ori, prima dată transmis Ministerului Cercetării și Inovării în august 2019 ca răspuns la cererea ministrului Nicolae Hurduc și a doua oară în august 2022 ca răspuns la încă o astfel de solicitare din partea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, spune de două ori cam același lucru cu fragmentul menționat mai sus. Am încadrat în textul articolului și două capturi de ecran care conțin concluziile celor două răspunsuri ale ANI.

Nu are rost să repet în textul articolului acelasi lucru reformulat în trei moduri diferite. Acestea fiind spuse, fiecare își poate trage propriile concluzii. După ce am citit atent cele două documente, concluzia mea ar fi că lucrurile stau exact cum argumentează ANI.
P.S. Acest punct de vedere de la ANI poate fi folosit de oricine și oricând pentru a încerca să obțină informații despre salariile din cercetare.
Update
După publicarea articolului am primit de la cititori și documentul care însoțea punctul de vedere de la ANI. Este un document adresat directorilor generali de INCDuri în care li se cere explicit să pună în aplicare ceea ce spun cei de la ANI, după cum vedeți în captura de ecran de mai jos.. Întregul document este disponibil la linkul precedent.

Informator al Securității:
http://www.cnsas.ro/documente/adeverinte/2021/1181%20Badea%20Nicolae%20Ovidiu.pdf
Declaratii de avere – director stiintific INCD Silvicultura
http://www.icas.ro/uploads/declaratii_avere_interese/declaratie_badea_ovidiu.pdf
http://declaratii.integritate.eu/DownloadServlet?fileName=7954335_315036.pdf&uniqueIdentifier=NTNTARTLNE_7954335
Salariu brut declarat la Protv:
https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/bugetarii-romani-care-primesc-salarii-mai-mari-decat-iohannis-si-trump-unde-lucreaza.html